Bør jeg velge en tannkrem med eller uten fluor?

Når du ser rundt hos MundFrisk, vil du finne tannpasta både med og uten fluor. Du har kanskje allerede hørt at det er en livlig diskusjon blant forskere, tannleger og forbrukere om man bør velge det ene eller andre alternativet.

Hos MundFrisk lar vi det være helt opp til deg å ta det endelige valget. I denne artikkelen forsøker vi imidlertid å gi deg et innblikk i fordelene og ulempene med fluor, slik at du lettere kan ta det riktige valget.

Men vet du egentlig hva fluor er, og hvorfor det brukes i tannpasta?

Fluor – den optimale beskyttelsen mot karies

Fluor er et mineral som finnes både i skjelettet vårt og ute i naturen, blant annet i drikkevannet vårt. Det har siden 1950-tallet blitt brukt av tannpastaprodusenter for å forebygge karies. Årsaken er at fluor har en enestående evne til å styrke emaljen og dermed hemme utviklingen av karies.

Dette er et utsagn som Tannlegeforeningen støtter fullt ut, takket være grundig forskning på tannvev og sykdomsforhold i artikkelen “Fluorid i dentalprodukter kan ikke sidestilles med fluorerte stoffer” i Tannlegebladet januar 2020 av Line Staun Larsen.

Fordeler og ulemper med fluor

Fluor antas å være årsaken til den reduserte forekomsten av karies i den vestlige verden de siste tiårene. Men som med alt annet, finnes det både fordeler og ulemper med bruken av fluor.

Store mengder fluor kan føre til forgiftninger, og derfor har det vært mye fokus på nettopp mengden og behovet for fluor i tannpastaer. Mengdene i fluortannpastaer er imidlertid så små at de ikke skal være skadelige. Tannlegebladet skriver:

“Et lite barn må innta mer enn tre tuber vanlig tannpasta med fluorid på en gang, og en voksen mer enn 15 tuber, før det blir livsfarlig. Heldigvis kreves det kun svært små mengder fluorid for å kontrollere karies,” ifølge Tannlegebladet januar 2020, artikkelen “Fluorid i dentalprodukter kan ikke sidestilles med fluorerte stoffer” av Line Staun Larsen.

Det er imidlertid et generelt fokus på å undersøke om fluor kan være skadelig for den menneskelige organismen – selv i små mengder – og om de nåværende anbefalingene er passende i forhold til denne risikoen.

Foreløpig er det ikke gjort noen endringer, og det anbefales bare at du bruker tannpastaen som angitt av produsenten. Du kan lese mer om dette hos Forbrukerrådet Tænk, som jevnlig tester skadelig kjemi i forbruksprodukter.

Fluor, fluorid og fluorerte stoffer

Det er positivt at forbrukerne bekymrer seg for hva de putter i munnen. Noen ganger kan det imidlertid oppstå misforståelser på grunn av mangel på kunnskap om emnet, som har vært tilfelle med fluor i tannpasta.

Teknisk sett heter fluor “fluorid” og blir ofte feilaktig assosiert med fluorerte stoffer, også kjent som PFAS. Dette er imidlertid to forskjellige ting. Mens fluor er et mineral, er fluorerte stoffer kjemiske forbindelser, som blant annet finnes i rengjøringsmidler og brukes for å gjøre for eksempel regntøy vannavstøtende. Disse stoffene regnes som skadelige fordi de akkumuleres i både kroppen og miljøet over tid og kalles derfor evighetens kjemikalier.

Får jeg samme effekt med en tannpasta uten fluor?

Flere tannpastaprodusenter tilbyr tannpasta uten fluor for å imøtekomme behovet for renere produkter. Denne tannpastaen kan sannsynligvis gi samme effekt som tannpasta med fluor, men beskyttelsen mot karies vil ikke være på samme nivå uten fluor. Det kan derfor være nødvendig å være ekstra grundig med tannpussingen og å begrense inntaket av søtsaker.

Så hva foretrekker du? Enten du velger tannpasta med eller uten fluor – eller foretrekker å bruke begge – har vi hos MundFrisk det du søker.

Se vårt store utvalg av tannpasta, med og uten fluor

Uansett om du ønsker tannpasta med eller uten fluor, har vi det til deg: