Snorking - finnes det en mirakelkur?

Blir du ofte vekket midt på natten med beskjeden om at du snorker igjen?

Vi kan nok alle være enige om at snorking ikke er det mest optimale scenarioet, da det raskt kan forstyrre miljøet og forårsake urolige netter. Vanlig snorking – også kjent som primær snorking – er ikke farlig som sådan, og kan derfor best karakteriseres som en irritasjonsfaktor.

Finnes det produkter mot snorking?

Hos Munnfrisk.no har vi flere produkter som er utviklet for å forhindre snorking. Flere av produktene har vist seg å ha svært god effekt. Det er imidlertid også viktig å påpeke at det som fungerer for én person, ikke nødvendigvis fungerer for deg. Snorking kan skyldes en rekke ulike faktorer, og derfor kan det også være nødvendig å prøve ulike produkter.

Samtidig gir det god mening å sette seg inn i hva som forårsaker snorking i det aktuelle tilfellet. Du kan ofte finne løsningen med små midler ved for eksempel å endre sovestilling eller endre livsstilsvaner. Det er allment kjent at du snorker oftere når du ligger på rygg, akkurat som alkohol, røyking og overvekt også kan være utløsende faktorer.

Så det er vanskelig å gi et svar på om det finnes en mirakelkur i akkurat ditt tilfelle – det er som sagt veldig individuelt hva som virker. Hvis du lider av definitivt søvnapné, er det en langt verre tilstand som krever medisinsk konsultasjon.

Hvorfor snorker jeg?

Så hvorfor høres noen mennesker ut som en kraftig fungerende damptrommel midt i mørket, mens andre kan legge seg rett ned på madrassen og flyte lydløst inn i drømmeland?

Når du sover vil det oppstå en naturlig muskelavspenning, hvoretter de øvre luftveiene smalner. Det betyr at det rett og slett er mindre plass i halsen til luften du puster inn. Vibrasjonene i de ulike delene av svelget er det som oppfattes som snorkellyder. Så selve innsnevringen av luftveiene er det som forårsaker snorking. Men som nevnt er det ulike faktorer som kan utløse snorking.

Både polypper, bihulebetennelse, forkjølelse og allergiske reaksjoner kan føre til at luftveiene blir smalere enn normalt. Du kan også naturlig ha en fysiologi som fremmer snorking. Dette inkluderer blant annet forstørrede mandler, en mindre underkjeve eller en deformert neseseptum. Alder og en større mengde fettvev kan også spille en rolle.

Dersom fysiologi ikke er den utløsende faktoren, kan du prøve enkle løsninger som å prøve å skape regelmessige søvnmønstre og unngå blokkeringer i nese og svelg.

Når bør du være ekstra oppmerksom på snorkingen din?

Du må være ekstra oppmerksom på snorkingen din dersom det er en såkalt obstruksjon av luftveiene.

Den verste tilstanden er obstruktiv søvnapné, hvor luftveiene blir delvis eller helt lukket flere ganger under søvnen, noe som kan føles som en kvelningstilstand. Apnéene kan vare alt fra noen få sekunder til opptil flere minutter. Det er en tilstand som i stor grad forstyrrer nattesøvnen, akkurat som det er et fall i oksygeninnholdet i blodet. Med søvnapné vil du føle deg ekstra sliten om morgenen.

Følelsen av trøtthet og utmattelse er ofte noen av symptomene du må være ekstra oppmerksom på i forbindelse med søvnapné. Men en lang rekke andre symptomer som irritasjon, depresjon, hodepine og nedsatt konsentrasjonsevne kan også forekomme.

Hvis snorkingen din er et resultat av søvnapné, er det ikke noe som kan behandles med produkter fra Munnfrisk.no . Her bør du i stedet oppsøke legen din, som kan foreta nødvendig utredning.