Kanskje har du hørt ordet periodontal sykdom nevnt i forbifarten hos tannlegen uten helt å vite hva det er. Det er selvsagt mange som føler det slik. I denne artikkelen prøver vi derfor å gi deg et innblikk i hva periodontitt er og hvorfor du bør ta det på alvor – både når det gjelder forebygging og behandling.

I verste fall kan du miste en eller flere tenner hvis du lar denne betennelsestilstanden utvikle seg. Så la oss ta tak i de ulike faktaene om periodontal sykdom.

Periodontitt, periodontitt eller periodontitt?

Kjært barn har som kjent mange navn, og det er ikke utypisk at man kommer over skrivemåtene periodontose, parodontose og periodontitt. Det kan være ekstremt forvirrende, men det er en og samme betennelsestilstand som bare staves på forskjellige måter.

I denne artikkelen vil vi bruke den faste stavemåten periodontose.

Når tannkjøttproblemer utvikler seg

Det kan selvsagt være ulike utviklingsstadier for periodontitt, men det typiske er at betennelse i tannkjøttet (gingivitt) oppstår først. Dette skjer når bakterieansamlinger får sette seg rundt tannen. Denne typen bakteriebelegg blir også referert til som plakk.

Gingivitt trenger ikke nødvendigvis å gi symptomer, men det er ikke ukjent at tannkjøttet kan være både ømt og mykt. På dette stadiet er det fortsatt mye du kan gjøre for å bekjempe problemet. Det aller første du må gjøre er å rense tennene ekstra grundig. Bruk gjerne både tannbørsten, interdentalbørster og eventuelt munnvann.
Her på Munnfrisk.no har vi flere forskjellige tannkremer og munnvann som er utviklet spesielt for gingivitt.

Det er også viktig at du oppsøker tannlegen din og får en vurdering av hvor utbredt problemet er. Det er en mulighet for at gingivitten kan utvikle seg til periodontitt. Her angripes både tannens støttevev av betennelsestilstanden, akkurat som tannbenet gradvis begynner å brytes ned, ettersom det kommer dype tannkjøttlommer.

Konsekvensen av ubehandlet periodontal sykdom

Hvis du får diagnosen periodontal sykdom, kan du likevel gjøre noe med problemet. Du kan benytte deg av spesielle typer munnvann som bidrar til å lukke tannkjøttlommene, samt sørge for at overflatene på tennene holdes rene.

Det er en behandling som kan gjennomføres parallelt med at tannlegen hjelper deg med å fjerne de verste tannstein- og bakterieavleiringene. I flere tilfeller kan det også være nødvendig med en operasjon, f.eks. for å minimere tannkjøttlommer.

Så summa summarum: Utrolig mye kan gjøres for å behandle både gingivitt og periodontitt. Det viktigste er imidlertid at du får løst problemet. Lar du den stå risikerer du rett og slett en fullstendig nedbryting av tannbenet, hvoretter den vil løsne.
Det er også alltid viktig at tannlegen din hjelper til med å vurdere hvor utbredt problemet er. Det er langt fra alltid man får tydelige symptomer eller smerter i de ulike fasene, og dermed kan man ikke alltid selv kjenne hvor omfattende betennelsen er.

 Men har du problemer med dårlig ånde og sårt og blødende tannkjøtt, bør du reagere umiddelbart.

Hvem får periodontal sykdom?

Alle kan oppleve periodontal sykdom på et tidspunkt. Typisk skyldes det plakk og utilstrekkelig rens over lengre tid etter høyt inntak av sukker og lignende, men det er viktig å understreke at det kan være en mengde andre faktorer som spiller inn.
Ofte kan dårlig immunforsvar være en utløsende faktor i tillegg til medisinske preparater, munntørrhet, diabetes og ikke minst alder.

Skal du unngå periodontal sykdom er det viktig at du jevnlig får målt dybden på tannkjøttlommene av tannlegen, da dette kan "sladre" om mulig periodontal sykdom. Lommene skal helst ikke være dypere enn 3 mm.
Ved siden av regelmessige tannkontroller er det selvfølgelig også viktig at du holder god munnhygiene – spesielt hvis du liker søtsaker.