Tørr i munnen

Munntørrhet (xerostomi) er en tilstand som oppstår når spyttkjertlene ikke produserer nok spytt. Følelsen av munntørrhet skyldes at man ikke har nok spytt i munnen, og det er en komplikasjon som kan oppstå hos hvem som helst. Hvis du opplever munntørrhet ofte eller hele tiden, er det lurt å undersøke nærmere.


Munntørrhet er normalt: Det er derfor du får munntørrhet

Alle opplever munntørrhet fra tid til annen. Munntørrhet oppstår spesielt hvis du er nervøs, opprørt eller stresset i perioder, og det er derfor helt normalt. Men hvis du har tørr munn hele tiden, eller mesteparten av tiden, kan det være svært ubehagelig og det kan også føre til mer alvorlige helseproblemer, som det er viktig å få under kontroll. Munntørrhet kan være et tegn på visse sykdommer og tilstander, men kan også oppstå som en bivirkning ved bruk av visse typer medisiner. Hvis du opplever munntørrhet, les med her og lær mer om hvordan du behandler munntørrhet.

Typiske symptomer på redusert spyttproduksjon

  • Du opplever en klissete følelse og tørrhet i munnen
  • Spyttet ditt føles tykkere enn vanlig
  • Du har dårligere pust
  • Du har større problemer med å tygge og svelge mat
  • Overflaten på tungen din føles grov og tørrere
  • Smakssansen din påvirkes negativt
  • Du opplever problemer ved bruk av proteser

Langvarig munntørrhet bør tas på alvor

Spytt er viktig for din munnhygiene av flere grunner. For det første bidrar spytt til å forhindre tannråte og hull ved å begrense veksten av bakterier og dermed også nøytralisere syrer produsert av bakterier. Spytt bidrar også til å vaske matrester vekk fra tannkjøttet og mellom tennene, det bidrar til en bedre smaksopplevelse og gjør det generelt lettere for deg å tygge og svelge maten. Spytt inneholder også et stort antall viktige enzymer som bidrar til effektiv og sunn fordøyelse.

Når du opplever munntørrhet kan det være en kortvarig plage, men det kan også være en mer omfattende komplikasjon med større konsekvenser for din generelle helse spesielt munnhygienen og helsen til tennene og tannkjøttet. Redusert spyttproduksjon og munntørrhet kan også påvirke appetitten og gjøre maten mindre smakfull. Det er derfor viktig at du får klarhet i årsaken til din munntørrhet, da dette også har betydning for hvordan du bør behandle symptomene.

Munntørrhet kan være forårsaket av en mer alvorlig sykdom

Siden munntørrhet kan være et symptom på mer alvorlige sykdommer, er det viktig at du snakker med lege dersom du lider av munntørrhet hele tiden. Det kan blant annet være et symptom på diabetes eller grener av revmatiske sykdommer. Hvis du bare opplever det av og til eller bare har munntørrhet om natten, kan du prøve ett eller flere av våre midler mot munntørrhet. Du kan lese mer om våre produkter mot munntørrhet i de enkelte underkategoriene og få en kort oversikt her.

Tørr munn som følge av graviditeten

Under svangerskapet får kvinner mer hormoner og er ofte mer dehydrerte, da kroppen tar opp og bruker mer væske og dette kan utløse en minimering av spyttproduksjonen for gravide. Hormonbalansen endrer seg generelt mye for gravide og det er ikke bare munntørrheten som kan oppleves som problematisk. Mange kvinner opplever også blødende tannkjøtt. Hormonbalansen gir økt blodvolum og gjennomstrømning av blod i selve slimhinnene, og derfor kan blodårene i slimhinnene sprekke lettere og derfor kan tannkjøttet blø lettere enn vanlig.

Munntørrhet om natten er et velkjent fenomen

Mange opplever munntørrhet, spesielt om natten. Her kan du selvfølgelig også bruke våre sprayer eller andre produkter som vi har beskrevet ovenfor. En veldig vanlig og enkel måte du kan teste mot munntørrhet er ganske enkelt å ha et glass vann ved siden av sengen. Hvis du våkner med tørr munn, kan du ta en slurk vann og gurgle det rundt i munnen før du svelger. Dette hjelper for noen, men for andre krever det mer. Om natten er spesielt sprayen eller gelen enkel å bruke og du kan raskt komme tilbake til en god natts søvn.

Munntørrhet i forbindelse med overgangsalder

Når man kommer i overgangsalderen opplever kroppen ofte en mer hormonell ubalanse, noe som kan gi problemer som munntørrhet. Som beskrevet kan det være svært ubehagelig og ikke bra for munnhygienen for mange gir det også dårlig ånde, som ofte går ut over selvtilliten. Dette skjer fordi spytt hjelper til med å rense munnen. Hvis munntørrheten skyldes hormonell ubalanse og overgangsalder, så er det ikke noe man "vokser ut" av som sådan. Men du kan selvsagt bruke produktene mot fenomenet for å imøtekomme ubehaget. Finn produktene du finner best for dine preferanser, og sørg for å forbedre munnhygienen igjen.

Vi har mange effektive midler mot munntørrhet

Hvis du jevnlig opplever problemer med munntørrhet, kan du prøve en av våre mange midler mot munntørrhet. Selv om du ikke tror det, er det mange forskjellige ting du kan prøve for å unngå munntørrhet. Hvis problemene dine ikke er løst med disse rettsmidlene, bør du søke legehjelp.

Munnvann for tørr munn

I vårt utvalg av produkter finner du blant annet munnvann for munntørrhet . Munnvannet hjelper deg først og fremst med å rense munnen, noe som kan være en god beskyttelse mot munntørrhet. En av effektene som spyttet ditt har er å rense munnen og dermed nøytralisere munnmiljøet, slik at tannkjøttet ditt beskyttes, blant annet. Munnvannet kan hjelpe deg med dette dersom du ikke produserer nok spytt til dette selv.

Tannkrem mot tørrhet i munnen

Et annet middel mot munntørrhet er en veldig spesiell tannkrem. Noen tannkremer er mye mer effektive mot denne munntørrheten. Variantene som du finner i vårt utvalg er med på å stimulere spyttproduksjonen, som ved hjelp av tannkremen ofte vil øke. Se vårt utvalg av tannkrem for munntørrhet her.

Tyggegummi mot munntørrhet

I tillegg til hverdagsproduktet i form av tannkrem kan du også erstatte andre hverdagsprodukter i kampen mot munntørrhet. Dette gjelder blant annet tyggegummien din hvis du bruker tyggegummi. Du kan velge en helt spesiell type tyggegummi som er utviklet for å bekjempe munntørrhet. Produktet er en slags medisinsk tyggegummi, som inneholder elementer som kan påvirke spyttkjertlene slik at de produserer mer spytt igjen. Denne løsningen er et optimalt valg for mange, da den blir en naturlig del av hverdagen. Du finner tyggegummi mot munntørrhet her.

Munnspray for munntørrhet

En munnspray for munntørrhet er en av våre andre løsninger. I samme ballpark finner du også geler mot munntørrhet. Sprayen er en av våre beste løsninger for de som lider av munntørrhet. Den er lett å ta med deg på farten og du kan bruke den når du føler at munnen trenger et løft. En slik spray mot munntørrhet er lett å alltid ha for hånden, og den fungerer veldig raskt den får nesten munnen til å produsere mer spytt, umiddelbart etter at du gir munnen et løft med sprayen. Finn en munnspray for munntørrhet her.

Pastiller mot tørrhet i munnen

Pastiller mot munntørrhet er en av våre andre svært effektive løsninger. Du kan velge mellom mange forskjellige varianter, som alle veldig raskt kan stimulere din produksjon av spytt. Du kan lese mye mer om de enkelte variantene i vår underkategori pastiller mot munntørrhet her finner du blant annet en versjon med skogsbærsmak.

Er du i tvil om hvilke produkter som passer best for dine behov, er du også alltid velkommen til å spørre oss om råd. Du kan enten spørre oss i chatten vår nederst i høyre hjørne eller ringe oss på 64417700 på hverdager.