Prostetisk lim

Noen bruker protesen uten å trenge ekstra støtte, men mange trives godt med at protesene holdes ekstra godt på plass. Dette kan gjøres med proteselim - også kalt 'proteselim'. Proteselim er tilgjengelig som krem, i pulverform eller som strimler. Protesen sitter bedre i munnen, og mange protesebrukere finner mer ro i å snakke, smile og spise. Det kan til syvende og sist gi mer livskvalitet.

Hvem kan bruke proteselim?

Som navnet tilsier, er proteselim laget for personer med proteser. De brukes vanligvis av personer som har fått fjernet noen eller alle tennene. Proteser er egentlig laget for å holde seg på plass av seg selv, men limet har også mange andre funksjoner enn å gi økt hold i munnen.

Hvis du liker å spise mat som er vanskeligere å tygge, har sensitivt tannkjøtt eller har en tendens til å få munnsår, vil limet hjelpe. Det ekstra festet er imidlertid også en gunstig effekt, da det gir større tillit til at protesen holder seg der den skal. Perfekt for situasjoner hvor du som protesebruker ønsker å kunne slappe av og føle deg trygg.

Typer proteselim og lim

  • Selvklebende lim - det vanligste valget.
  • Sticky powder - pulverform som absorberer vann i munnen og derved fester seg.
  • Selvklebende strimler eller strimler - disse festes direkte på protesen.

Limet er generelt bra for alle typer brukere. Det kan imidlertid kreve litt trening for å finne riktig mengde og teknikk.

Sticky pudder er best egnet for en munn som ikke opplever tørrhet. Det tørre pulveret fester seg til munnvannet.

Strips som lim er smart, da du ikke trenger å tenke på mengde, men bare feste dem til protesen.

Slik fungerer produktene

De ulike typene fond fungerer på litt forskjellige måter. Totalt sett fungerer produktene ved å lime protesen til munnhulen. Fuktigheten i munnen er med på å lage en slags membran som tetter protese og tannkjøtt/gummi/munnhule. Limet sørger for at protesen sitter fast, og det gir et ekstra sterkt hold.

Limet bidrar også til å holde matpartikler ute slik at de ikke kommer mellom protesen og tannkjøttet. Hvis dette skjer når du ikke bruker proteselim, kan det gi irritasjon, smerte og ubehag. Mat mellom protese og tannkjøtt kan også gi lukt og smaksforstyrrelser dersom den får sitte lenge. Mange av produktene er antibakterielle, noe som også bidrar til friskere pust.

Påføring av lim

Vi har laget en liten steg-for-steg guide til hvordan du påfører protesen med lim:

  1. Rengjør protesene grundig, pusser tennene og rens munnen.
  2. Sørg for at protesen er helt tørr før du påfører proteselimet
  3. Påfør lim i små strimler på overflaten av protesen (overflaten som berører munnhulen og ganen) - uten at limet er for nært kantene på selve protesen.
  4. Press protesen på plass og hold den en stund og bit om nødvendig. sammen i noen sekunder
  5. Vent femten til en halv time før du spiser og drikker slik at protesen sitter best mulig.

Det er super for både hygiene og funksjon av proteser at limet fjernes hver gang du er ferdig med å bruke protesen.

Er det tilfeller der du ikke bør bruke lim?

Hvis du opplever at protesene dine ikke sitter godt i munnen av seg selv og at den virker for løs, så er det ikke sikkert at proteselimet er tilstrekkelig. Proteser som disse skal være selvbærende. Hvis du opplever at protesen din er litt for løs, anbefales det å oppsøke tannlegen og få den justert.

I tillegg kan noen ha allergi mot ingrediensene i limet. Hvis du føler ubehag, slutt å bruke den umiddelbart og oppsøk tannlegen din.