Fluor (PTFE) i tanntråd – er det farlig og hva bør du være oppmerksom på?

Fluor (PTFE) i tanntråd – er det farlig og hva bør du være oppmerksom på?

I Danmark øker bevisstheten vår om miljømessig helse og sikkerhet - i takt med dette ser stadig flere forbrukere nærmere på de spesifikke ingrediensene/materialene i sine hverdagsprodukter.

I det siste har et visst materiale brukt av enkelte selskaper i deres tanntråd kommet frem i denne forbindelse. Fluorstoffet PTFE har den siste tiden vært i media i en debatt om hvorvidt det er skadelig eller ikke. I denne debatten har TÆNK bl.a. sluttet seg til feltet, som konkluderer med at PTFE finnes i 20 av 59 typer tanntråd.

Men er det direkte skadelig å bruke tanntråd med PTFE og hva bør du være oppmerksom på? Det er det vi ser nærmere på.

Hva er egentlig fluor?

For det første er det viktig å vite hva PTFE, eller fluorstoffer generelt, er. Så her får du den korte forklaringen.

Et fluorstoff, for eksempel PTFE, er et kjemisk stoff – og det finnes ulike typer av disse. Vi kjenner det først og fremst fra uteklær, hvor det brukes til å gjøre klærne mer vann- og smussavvisende. I tillegg brukes den også til å belegge noen gryter og panner, i tanntråd og i mange andre hverdagslige ting.

Grunnen til at det nå diskuteres om PTFE skal være lovlig i tanntråd eller ikke, er at fluor er et uønsket og skadelig stoff. Og siden vi allerede er eksponert for fluorstoffer flere steder i hverdagen, stilles det spørsmålstegn ved bruken av PTFE i tanntråd, som er noe vi putter i munnen.

Men hvorfor bruker du i det hele tatt PTFE i tanntråd?

Før det ble kjent at enkelte fluorstoffer er problematiske for miljøet – og muligens også kroppen – ble PTFE faktisk brukt som salgsargument fordi det gjør det lettere å bruke tanntråd, da det vil glide lettere mellom tennene med PTFE . Noen synes det til og med er helt umulig å bruke tanntråd uten PTFE og dets egenskaper.

Bruk av PTFE i tanntråd er heller ikke ulovlig, men flere selskaper har begynt å fase ut bruken både på grunn av de negative konsekvensene for miljøet, men også i stor grad fordi det er mistanke om at fluorstoffer kan gi problemer med ens Helse.

Hva bør du velge?

Det kan være vanskelig å finne alternativer eller andre typer tanntråd dersom du har veldig tettsittende tenner som gjør rengjøringen vanskelig. Derfor kan det for noen være en nødvendighet å kjøpe tanntråd med PTFE.

Selv om det ikke er gjort nok studier ennå og det ikke er nok dokumentasjon på at PTFE i tanntråd er direkte skadelig i seg selv, er PTFE, og fluorstoffer generelt, noe vi selvfølgelig må prøve å unngå så langt det er mulig. Nettopp på grunn av de miljømessige konsekvensene det har i forhold til produksjon og avhending.

Så til slutt kan man konkludere med at det er viktig å være bevisst på hva som faktisk inneholder fluorstoffer i tingene man bruker i hverdagen – og samtidig prøve å unngå produkter som har dette så langt det er mulig. Men bruk av tanntråd med PTFE er så langt ikke noe som kan bevises å være direkte skadelig for kroppen og er derfor fortsatt helt lovlig å produsere og kjøpe.

Kjøp tanntråd med eller uten PTFE hos oss

Hos oss kan du kjøpe tanntråd med og uten PTFE – og velge ut fra dine behov og preferanser.

Se vårt utvalg av tanntråd uten PTFE her eller med PTFE her .