Propolis – naturens eget vidundermiddel

Naturen er en forunderlig mengde som ofte skjuler en rekke mirakler som bare venter på å bli tatt i bruk.

Et godt eksempel er propolis, som best kan betraktes som naturens eget antibiotikum. Den har vært kjent i århundrer, hvor den blant annet har blitt brukt i kosttilskudd. Effekten er blant annet en styrking av immunforsvaret, inkludert fordøyelsessystemet.

I dag finnes propolis i flere former for munnhygieneprodukter som munnvann og tyggegummi, hvor det blant annet hjelper til med å desinfisere munnhulen.

Men hva består propolis av og hvor finnes det i naturen?

Den pene sammensetningen av pollen, harpiks og essensielle oljer

Propolis er i utgangspunktet en klebrig gulbrun masse som skapes av biene om høsten som en beskyttelse mot den kommende vintersesongen. Målet er å lage et isolasjonsmiddel for innsiden av bikuben, som samtidig beskytter mot de skadelige mikroorganismene som potensielt kan gi sykdom i bisvermen.

Prosessen er både ryddig og ekstremt viktig for bienes overlevelse.

Biene lager selv massen av forskjellige stoffer. Harpiksen hentes blant annet fra knopper på trær, som deretter blandes med voks, pollen, eteriske oljer, flavonoider og fordøyelsessekret.

Det er verdt å merke seg her at det er både harpiksbier og propolisbier. Når harpiksbiene kommer hjem med fangsten sin, er propolisbiene klare til å ta over. De renser harpiksen og transformerer den ved hjelp av både voks og sekret fra de bukkale spyttkjertlene.

Resultatet er propolis som er fullpakket med vitaminer, mineraler og aminosyrer.

Effektiv beskyttelse mot sykdommer

Akkurat som med bier har propolis både en forebyggende og helbredende effekt på mennesker. Det styrker først og fremst immunforsvaret med de mange nyttige mineralene og vitaminene.

Fra et rent historisk synspunkt har midlet vært kjent i århundrer av både grekere, egyptere og romere. De brukte propolis for å kurere ulike sykdommer samt for sårheling, hevelse, senesmerter og lignende symptomer. Det var stor respekt for bienes ryddige arbeid og ikke minst for effekten propolis hadde.

Propolis har for alvor funnet veien inn i helsefeltet, og i dag utvinnes det for en lang rekke produkter som kosttilskudd, kremer, munnvann og tyggegummi.

Da får du tilbud om et propolisprodukt, du vet nå at det er naturens eget antibiotikum. Det er godt dokumentert at propolis har både en antimikrobiell og antiinflammatorisk effekt. Mange velger for eksempel å ta propolistablettene sine som et direkte middel mot en begynnende forkjølelse.

Hos Munnfrisk.no tilbyr vi mange muligheter til å teste effekten av propolis. Vi har blant annet valgt å selge tyggegummi fra den kjente italienske produsenten Kontak . Kontak har klart å utvikle et patentert system som frigjør propolis over tid når du tygger tannkjøttet deres.