Oil Pulling - dental olje

Oil pulling er en gammel teknikk hvor man "skyller" munnen i olje. Det sies å motvirke bakterier og øke den generelle munnhygienen. Oil pulling er en ayurvedisk tradisjon som har vært brukt i India i mange år, og som nå får gjennomslag her i Danmark. Se vårt utvalg av tannolje nedenfor.


Hva er oljetrekk?

Oil pulling er en gammel teknikk og ayurvedisk tradisjon som hjelper til med å trekke bakterier og giftstoffer ut av kroppen. Det hevdes også at oil pulling bidrar til å gjøre tennene lysere, gi friskere pust og forbedre generell munnhygiene.

Munnen din er et veritabelt paradis for bakterier, og hvis de får lov til å spille fritt, vil de vokse til store kolonier som til slutt kan skade tennene og tannkjøttet. Det er selvfølgelig nødvendig å bruke en grundig tannbørste og tannkrem, men noen ganger er det bare ikke nok. Det kan være vanskelig å komme helt mellom tennene eller baksiden av munnen, men det er nettopp her oil pulling spiller inn.

Oil pulling fungerer dermed som en ekstra bakteriedreper i samarbeid med vanlig, daglig tannpuss.
Tannoljen vil treffe både tenner og tannkjøtt når du «dytter og drar» oljen rundt munnen. Oljen fungerer som en slags magnet som tiltrekker seg bakteriene som gjemmer seg i tannkjøttet og mellom tennene. Bakteriene blir derfor nærmest sugd ut av sine gjemmesteder og setter seg i stedet fast i oljen. Derfor er det også viktig at du spytter ut den brukte oljen og ikke svelger den, slik at du ikke får i deg de utvunnede bakteriene.
Du kan sammenligne oil pulling med en form for munnvann med olje. Dette spyttes også ut på slutten. Det er imidlertid viktig å påpeke at de to versjonene av munnvann har ulike formål og ikke kan erstatte hverandre.

Oil pulling motvirker bakterier i munnen

Det finnes ikke noe dansk ord for oljetrekking, men det kan best beskrives som å skylle munnen med tannolje. Det kan sees på som et alternativ til det klassiske munnvannet . Det er en naturlig og ekstremt skånsom måte å fjerne bakterier, plakk og tannstein på. Det er super og kan lett bli en del av din daglige tannpleierutine. Du tar rett og slett en skje med tannkrem i munnen, som du så kjører rundt munnen i 5-10 minutter. Til slutt spytter du ut oljen og skyller munnen med vann. Du kan med fordel øke tiden du kjører oljen rundt munnen opp til 20-30 minutter, men det tar ofte litt tilvenning før dette er mulig. Til slutt, eksperimenter med mengden tannkrem til du blir vant til følelsen av oljen i munnen.

Smaksatt tannkrem for oljetrekking

Hos MundFrisk selger vi flere forskjellige typer tannkrem med smaker som gir god pust. Her får du et utvalg av de forskjellige tandolene vi selger:

  • Munnolje med mynteolje og salvieekstrakt
  • Munnolje med mild mintsmak
  • Munnolje med mynte

Flere av oljene er økologiske, veganske og grusomhetsfrie. Ved å klikke på de enkelte produktene kan du lese mye mer om dem.

Oil pulling eller oil pulling?

Som nevnt finnes det ingen dansk oversettelse av det engelske ordet oil pulling. Direkte oversatt betyr det imidlertid «oljetrekking», som refererer til at oljen trekker ut bakteriene. Det er imidlertid noen som har danskisert begrepet og kaller det oil pulling på dansk.

Hva bør du være oppmerksom på med tannkrem?

Når du skyller munnen med tannkrem er det viktig at du verken svelger oljen på slutten eller gurgler den rundt i munnen, da oljen er full av bakterier. Du kjører ganske enkelt oljen rundt munnen slik at den kommer rundt alle tennene og i alle munnvikene, hvor den trekker bakteriene ut. Spytt deretter oljen ut og skyll munnen grundig.

Er oljetrekk dansk?

Nei, oil pulling er ikke en dansk oppfinnelse. Det er en gammel indisk ayurvedisk metode som kan dateres tilbake over 3000 år til tiden da den ble brukt som naturmedisin. Den gang ble det brukt for å opprettholde sunn munnhygiene, mens det i dag brukes som et supplement til tannpuss, men med samme funksjon som tidligere.
Senere har metoden blitt ekstremt populær i USA, derfor er navnet også engelsk.

Har du spørsmål om oil pulling og våre tan-oljer, er du mer enn velkommen til å kontakte oss på telefon, epost eller chat. Vi svarer på alle henvendelser så raskt som mulig.