Hva er munntørrhet?

Munntørrhet er definert av redusert spyttproduksjon eller endring i spyttsammensetning. Det er et problem som opptil 20 % av den voksne befolkningen lider av – enten med kortere eller lengre mellomrom.

Munntørrhet er en naturlig reaksjon på stressende situasjoner, nervøsitet og angst, og det vil ofte være et forbigående fenomen. På den annen side må du være oppmerksom på langvarig munntørrhet, da det kan være desidert skadelig for munnhelsen.

Hos Munnfrisk.no tilbyr vi flere produkter mot munntørrhet, som tyggetabletter og munnvann, som kan bidra til å stimulere spyttproduksjonen.

Hvilken skade kan tørr munn forårsake?

Spyttet ditt er et viktig smøremiddel for munnhulen, og du bør som regel frigjøre mellom en halv og en hel liter daglig for å opprettholde de nødvendige funksjonene.

Du kjenner sikkert allerede til følelsen av å ha en tørr munn. Det kan være ekstremt ubehagelig når produksjonen av spytt reduseres, da man da først og fremst opplever at det er vanskeligere å la maten glide ned i halsen.
Det kan også bli vanskeligere å snakke, på samme måte som matrester ikke fjernes i like stor grad fra mellomrom og lignende. Det kan derfor være ekstra viktig å rense tennene ved munntørrhet.

Mangelen på spytt har imidlertid også andre konsekvenser. Spytt fungerer ikke bare som et smøremiddel. Den bidrar også til å hindre bakterievekst, på samme måte som den nøytraliserer syre, plakk og motvirker den naturlige slitasjen på tennene. Hvis spyttet mangler, kan det dannes mer karies, plakk og sopp.

Det er heller ikke uvanlig at selve fordøyelsen kan påvirkes, nettopp fordi maten ikke brytes ned i like stor grad.

Hva er langvarig munntørrhet?

Lider du av langvarig munntørrhet, kan det utløses av en rekke ulike faktorer, fra diabetes til infeksjoner, medisininntak og strålebehandlinger. Sykdom kan selvsagt også være den underliggende årsaken.

De første tegnene på munntørrhet kan være problemer med å svelge, en brennende følelse i munnhulen og følelsen av at munnslimhinnen fester seg til tennene.

Våre gode tips mot munntørrhet

Hos Munnfrisk.no kan vi hjelpe deg med alle slags nyttige produkter mot munntørrhet som stimulerer spyttproduksjonen. Det kan imidlertid være nyttig å tenke på hva du inntar ved siden av både mat og væske.

Det er for eksempel alltid et godt råd å drikke mye vann når du har tørr munn, mens du bør unngå væsker som inneholder mer sukker, noe som kan forverre munntørrhet. Husk også å bruke både mellomromsbørster og tanntråd for å holde bakteriemengden nede.

Munntørrhet kan som sagt skyldes flere faktorer, og det kan derfor også være svært forskjellig hva som fungerer i det enkelte tilfellet. Hvis for eksempel munntørrheten skyldes medisiner, kan det være verdt å oppsøke egen lege for å se om det er mulig å bytte til et annet preparat.