Bør jeg velge en tannkrem med eller uten fluor?
Når du ser deg rundt på MundFrisk.no , vil du kunne finne tannkrem både med og uten fluor. Du har kanskje allerede hørt at det er en livlig diskusjon blant forskere, tannleger og forbrukere om man skal velge det ene eller det andre alternativet.
Her på MundFrisk.no vil vi la det være helt opp til deg å ta det endelige valget. Men i denne artikkelen prøver vi å gi deg et innblikk i fordeler og ulemper med fluor, slik at du bedre kan ta det riktige valget.
Men vet du egentlig hva fluor er og hvorfor det brukes i tannkrem?
Fluor - den optimale beskyttelsen mot karies
Fluor er et mineral som finnes både i skjelettet vårt og i naturen, f.eks. i drikkevannet vårt. Siden 1950-tallet har denblitt brukt av tannkremprodusenter for å forebygge karies . Årsaken er at fluor rett og slett har en formidabel evne til å styrke tannemaljen og dermed hemme utviklingen av karies.
Det er en uttalelse Tannlegeforeningen støtter fullt ut takket være en grundig undersøkelse av tannvev og sykdomstilstander i Tandlægebladet januar 2020 med artikkelen «Fluor i tannprodukter kan ikke sidestilles med fluorholdige stoffer» av Line Staun Larsen.
Fordeler og ulemper med fluor
Fluor antas å være årsaken til at det har vært en nedgang i kariestilfeller i den vestlige verden de siste tiårene. Men som med alt annet er det både fordeler og ulemper ved bruk av fluor.
I store mengder kan fluor utløse forgiftning, derfor har det også vært stort fokus på nettopp mengden og behovet for å bruke fluor i tannkrem. Det er imidlertid tilstrekkelig små mengder i fluortannkrem til at det ikke skal være skadelig. Tandlægebladet skriver i denne forbindelse:
«Et lite barn må innta mer enn tre tuber med vanlig fluortannkrem på en gang og en voksen mer enn 15 tuber før det er definitivt livstruende. Heldigvis kreves det kun svært små mengder fluor for å kontrollere karies», skriver Tandlægebladet januar 2020 i artikkelen «Fluor i tannprodukter kan ikke sidestilles med fluorholdige stoffer» av Line Staun Larsen.
Men i disse årene er det et overordnet fokus på å avklare om fluor på noen måte er skadelig for den menneskelige organismen - selv i små mengder. I tillegg undersøkes om gjeldende anbefalinger er hensiktsmessige i forhold til ovennevnte risiko.
Foreløpig er det imidlertid ingen endringer, og det anbefales rett og slett at du bruker tannkremen som anbefalt av produsenten. Du kan lese mer om dette hos Forbrugerrådet Tænk , som fortløpende tester skadelig kjemi i forbrukerprodukter i sine uavhengige tester.
Fluor, fluor og fluorholdige stoffer
Det er bare positivt at forbrukerne bryr seg om hva de putter i munnen. Av og til kan det imidlertid også oppstå feiltolkninger som følge av manglende kunnskap på området. Dette har vært tilfelle for fluor i tannkrem.
Fluor kalles teknisk fluor og forbindes feilaktig ofte med fluorholdige stoffer, som også er kjent under navnet PFAS. Dette er imidlertid to vidt forskjellige ting. Mens fluor er et mineral, er fluorholdige stoffer kjemiske forbindelser som bl.a. finnes i rengjøringsmidler. Fluorholdige stoffer brukes også for å gjøre for eksempel regntøy vannavstøtende.
Stoffene regnes som skadelig kjemi, da de akkumuleres i både kroppen og miljøet over lang tid, og derfor kalles denne typen kjemiske forbindelser også for evige kjemikalier.
Vil jeg få samme effekt med en tannkrem uten fluor?
Flere tannkremprodusenter har valgt å tilby tannkrem uten fluor. Dette har de gjort for å eliminere enhver tvil og for å møte behovet for flere «rene produkter».
Disse tannkremene kan med stor sannsynlighet gi deg samme gode effekt som tannkremene med fluor. Du får imidlertid ikke samme grad av beskyttelse mot karies når det er mangel på fluor i sammensetningen. Det kan derfor kreve at du er ekstra grundig med å pusse tennene, på samme måte som du kanskje må være litt mer forsiktig med å innta for mye søtsaker.
Så spørsmålet er, hva foretrekker du? Uansett om du er interessert i tannkrem med eller uten fluor - eller foretrekker å bruke begge deler - hos MundFrisk.no har vi akkurat det du leter etter.