Det har blitt et av de store debattemnene i nyere tid, ikke minst blant flere forbrukere som har valgt å helt velge bort fluor i tannkremen sin, fordi det rett og slett antas å være giftig for organismen.
Spørsmålet er imidlertid om du faktisk vet hva det er du sier nei til.
Når du kjøper en tannkrem her på MundFrisk.no eller i det lokale supermarkedet, er det ofte ganske tydelig om det er med eller uten fluor. Selve begrepet fluor brukes imidlertid om hverandre når det kommer til tannkrem, men i virkeligheten er det litt upresist, da fluor finnes i en rekke ulike kjemiske forbindelser, og det er derfor også stor forskjell i sammensetning og effekt.
Den typen fluor du finner i tannkrem bør med rette refereres til som fluor.
I denne artikkelen finner du en kortere introduksjon til de primære fluorforbindelsene og hvorfor fluor (fluor) så ofte brukes i spesielt tannkrem.
Hva er egentlig fluor?
Fluor er et grunnstoff, nærmere bestemt en giftig gass. Grunnstoffet er imidlertid også kjent for å være svært reaktivt - et av de mest reaktive grunnstoffene i det hele tatt - og det inngår derfor i en rekke forskjellige forbindelser i naturen.
Fluor finnes både i luften, grunnvannet, jorda og til og med skjelettet vårt.
Man snakker om både organisk og uorganisk fluor; når fluoratomer kombineres med andre grunnstoffer i naturen, kalles fluor uorganisk eller oppløst, og det kan nå kalles et fluor i stedet. Velkjente fluorider er natriumfluorid og kalsiumfluorid.
Det er derfor viktig å forstå at fluor er ett stoff, mens f.eks. natriumfluorid har en helt annen sammensetning og har derfor også andre egenskaper.
Det finnes også fluorholdige stoffer, som igjen ikke må forveksles med fluor i sin rene form og de ulike fluorstoffene. Fluorholdige stoffer omtales ofte som PFAS, og det vises her til « en gruppe kunstig fremstilte kjemiske stoffer » med fluoratomer. De menneskeskapte kjemikaliene er vanskelige å bryte ned i naturen og har derfor også fått det lite flatterende kallenavnet evige kjemikalier, da de kan samle seg over mange år i de ulike organismene. Det antas at de er så farlige at de kan utløse både leverskader, kreft og andre helseproblemer , da de kan være hormonforstyrrende.
PFAS har vært brukt i industrien i mange år, bl.a. i forbindelse med impregnering, teflonbelegg, sminke og diverse emballasje.
Nettopp på grunn av den større forskningen på PFAS har produsentene blitt langt mer bevisste på langtidseffektene av disse stoffene, derfor er de også utelatt i langt større grad enn tidligere.
Hvorfor er fluor bra for tannkrem?
Fluorider som natriumfluorid og kalsiumfluorid er inkludert i mange tannkremer og andre tannpleieprodukter; begrepene brukes om fluor som har kombinert med henholdsvis natrium og kalsium, og er teknisk sett fluorsalter.
Den store bruken av fluor skyldes i stor grad fluorens fantastiske evne til å styrke emaljen og dermed motvirke karies og tannkjøttbetennelse.
På verdensbasis hevdes det at fluor de siste tiårene har vært banebrytende for at det har vært mulig å redusere antall kariestilfeller i den vestlige verden . Det er et område som har gjennomgått flere studier opp gjennom årene, som også inkluderer er grunnen til at Tannlegeforeningen i dag fortsatt anbefaler bruk av tannkrem med fluor, rett og slett fordi det er en viktig kilde til å bekjempe karies og kan bidra til å redusere hastigheten på kariesutviklingen .
Mennesker har alltid prøvd å rense tennene i en eller annen form, f.eks. ved bruk av miswa-røtter og andre naturlige komponenter. Imidlertid sies den moderne tannkremen å dateres tilbake til rundt 1870-tallet med Dr. Washington Sheffields tannkremblanding av natron, kritt og natriumkarbonat , mens fluorider fant veien inn i tannkremen rundt 1950-tallet etter grundig forskning fra amerikanske helsemyndigheter.
Selv om natriumfluorider og kalsiumfluorider er de vanligste fluorstoffene i tannlegen, har en ny aktør i form av aminfluorid kommet på markedet. Aminfluorid har absolutt vist seg å være enda mer effektivt i bekjempelse av både karies og gingivitt enn f.eks. natriumfluorider, derfor brukes den også i stor grad til både tannkrem og munnvann .
Hvor mye fluor bør jeg konsumere?
Siden fluor er inkludert i så mange forbindelser, bruker du også fluor som individ hver eneste dag. Det er til og med fluor i drikkevannet ditt. Som sådan kan du derfor ikke unngå fluor helt.
Når det gjelder fluor er det kun små mengder som brukes i de ulike tannpleieproduktene, da det er nok til å bekjempe karies. Men det er også omvendt viktig å være klar over at fluor i store mengder kan forårsake forgiftning. Derfor er det også satt grenseverdier for hvor mye fluor som kan brukes i for eksempel tannkrem.
Her er gjeldende grenseverdi på 0,15 gram fluor per 100 gram tannkrem. Dette tilsvarer 1500 PPM - PPM står for deler per million og beskriver dermed hvor høy konsentrasjon det er av det aktuelle stoffet i løsningen. De aller fleste tannkremer ligger på et nivå rundt 1450 PPM, men det er selvsagt alltid nyttig som forbruker å holde øye med om det aktuelle produktet holder grensen.
Du kan ta fluor i tannkrem uten problemer; tegn på forgiftning vises først hvis du bruker flere tuber med tannkrem samtidig ( i hovedsak 6 tuber for voksne, siden forgiftning oppstår rundt 1 gram fluor ).
Det er imidlertid alltid viktig å følge produsentens anvisninger, på samme måte som det er lurt å ikke svelge tannkremen.
Det må imidlertid også understrekes at bruken av fluor er fortløpende undersøkt; dette gjelder blant annet deres innvirkning på hjernens utvikling ved høyere inntak. Derfor har det også kommet spesielle anbefalinger til gravide og barn i forhold til f.eks. flaskevann, mens grenseverdiene for tannkrem har holdt seg uendret på grunn av de allerede svært små mengdene pr. produkt.
Hva er bedre: Fluor eller ingen fluor?
Det er selvsagt ditt eget valg om du foretrekker tannkrem med eller uten fluor. Den danske tandlægeforeningen anbefaler likevel at du velger variantene med fluor, da de har vist seg å være ekstremt effektive mot karies.
Det er imidlertid også flere produsenter som har begynt å tilby alternativer til fluortannkremer og har begynt å stole på naturens egne midler, litt som de gjorde før fluor kom inn i tannlegen.
Begge typer tannkrem kan kjøpes her på MundFrisk.no .
La oss oppsummere fordeler og ulemper med fluor: Noen tannleger stiller fortsatt spørsmål ved om det er mulig å finne et like effektivt kariesbekjempende middel som fluor, selv om man får veldig god effekt med de mer naturlige tannkremene. Men det er nettopp fluors evne til å bremse eller helt bekjempe karies som har vært årsaken til at det har vært brukt i tannlegen i så mange år. På den annen side er fluor også fortsatt et av fagene som undersøkes grundig innenfor vitenskapen, selv om fluor i mindre mengder ikke antas å være farlig for organismen.
Velger du en tannkrem uten fluor kan det være fornuftig å følge opp med ekstra bakteriehemmende produkter, som munnvann med den antiseptiske Tea Tree Oil og lignende.