Xylitol – det kalorifattige og naturlige søtningsmiddelet

Xylitol er kjemisk beslektet med sukker og har derfor den samme søte smaken. Men xylitol er langt mer kalorifattig, med opptil 40 % færre kalorier enn sukker, og i tillegg er det basisk og ikke syredannende, noe som er gode nyheter for tennene dine.

Hos MundFrisk har vi valgt å tilby flere xylitol-produkter, da vi ønsker å gi deg muligheten til å bli kjent med søtningsmiddelet og de mange helsefordelene det har.

Hva er xylitol?

Det er ikke uvanlig at produsenter bruker forskjellige søtningsmidler, inkludert xylitol, som er kategorisert som et sukkeralkohol.

Xylitol brukes i stor grad i sukkerfri tyggegummi, men det finnes mange andre bruksområder, blant annet i matvarer. Bruken av xylitol ble utviklet på alvor da forskere klarte å stabilisere søtningsmiddelet.

Det er også verdt å merke seg at xylitol har en bakterhemmende effekt og derfor kan bidra til å styrke immunforsvaret. Andre sukkerarter kan derimot være bakteriefremmende.

Hvor utvinnes xylitol fra?

Xylitol finnes flere steder. Det produseres både naturlig i menneskekroppen, og det finnes i fiberholdige grønnsaker og frukt.

Det utvinnes gjerne direkte fra blant annet bjørketrær, og det kan også produseres gjennom en kjemisk behandling av tresukker.

Når ble xylitol oppdaget?

Xylitol er absolutt ikke en ny oppdagelse – det har vært kjent i flere omganger. Det ble allerede på slutten av 1800-tallet brukt innen kjemiens verden, men falt litt i glemsel før det oppstod en naturlig sukkerknapphet under andre verdenskrig. Da ble det nødvendig å tenke på sukkererstatninger, og derfor ble xylitol aktuelt igjen.

I dag er xylitol et svært populært valg blant sukkererstatninger, takket være de mange nyttige egenskapene. Så kanskje det er på tide å hoppe på xylitol-bølgen allerede i dag?